Ewa Sałaszewska-Wycik

Dietetyk

  • Jelita sercem odporności organizmu
  • Żywienie i suplementacja w sporcie
  • Czym jest SIBO i SIFO. Objawy, przyczyny i dietoterapia
  • Żywieniowe podejście do leczenia insulinooporności i hipoglikemii reaktywnej
  • Dieta w ciąży. Co jeść a czego unikać?
  • Ogarnij Hashimoto
  • Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej
  • Żywieniowe podejście do leczenia trądziku
  • Nowe perspektywy w dietoterapii chorób metabolicznych i cywilizacyjnych. Dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych
  • Specjalista przyjazny insulinoopornym w School of insulinresistance therapy
  • Otyłość u dzieci, profilaktyka i leczenie
  • Dieta ketogeniczna od podstaw
  • Zespół jelita nadwrażliwego u pacjentów z nieaktywną chorobą zapalną jelit
  • Mikrobiota klucz do regulacji masy ciała
  • Współczesna dietetyka o powikłaniach otyłości

Specjalizuję się w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych

Jestem magistrem dietetyki o specjalizacji klinicznej, absolwentką Poradnictwa Dietetycznego w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, oraz Wyższej Szkoły Nauk o Zdrowiu. Certyfikowany „specjalista przyjazny insulinoopornym”, SOIT PRO – School Of Insulinresistance Therapy. Moje doświadczenie zawodowe zdobywałam w Poradni Chorób Metabolicznych oraz w innych placówkach na terenie Warszawy. Głównym źródłem mojego warsztatu pracy są najnowsze badania i doniesienia ze świata nauki – evidence based medicine.
Opiekę nad pacjentem opieram przede wszystkim na wynikach badań morfologicznych, uwzględniając styl życia oraz preferencje indywidualne. Zwolenniczka holistycznego podejścia do zdrowia – to zdanie, które mnie określa. Wyznaję zasadę budowania prawidłowych nawyków żywieniowych krok po kroku. Wciąż poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w licznych konferencjach, szkoleniach i warsztatach dedykowanych dietetykom. Jeżeli chcesz powalczyć o swoje zdrowie, potrzebujesz wsparcia w zakresie zbilansowanej diety, stałego kontaktu w trakcie procesu zmian w sposobie odżywiania, moja usługa jest właśnie dla Ciebie.

Zależy mi na zdrowiu i zmianie nawyków pacjenta

Zajmuję się wsparciem dietetycznym i dietoterapią osób zmagających się z chorobami takimi jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, choroby gastroenterologiczne (jak refluks żołądkowo-jelitowy czy IBS), ale także dietoterapią osób zmagających się z problemem nadwagi, otyłości lub zaburzeniami odżywiania. Dzięki zdobytemu doświadczeniu i szkoleniom w tym zakresie problem SIFO (zespół rozrostu grzybiczego jelita cienkiego) oraz SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego) są mi bliskie zawodowo – z powodzeniem stosuję odpowiednia dietoterapię w tych zaburzeniach. W kręgu moich szczególnych zainteresowań zawodowych są także diety przeciwzapalne, które z powodzeniem wspierają walkę organizmu ze schorzeniami przebiegającymi ze stanami zapalnymi – czy jest to RZS czy choroby autoimmunologiczne, jak choroba Hashimoto.

W celu opracowania indywidualnego planu i dietoterapii posługuję się wyspecjalizowanym sprzętem, który pozwala mi na określenie parametrów antropometrycznych. Ponadto niezwykle istotne jest dokładne monitorowanie postępów. W pracy staram się budować przyjazną relację z pacjentem, tak aby czuł się on zrozumiany, nieoceniany a jednocześnie mógł liczyć na realne wsparcie i pomoc z mojej strony. Wspólnie ustalamy cel, omawiamy konieczne zmiany oraz harmonogram ich wprowadzania. Przede wszystkim zależy mi na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych krok po kroku, bo tylko takie podejście pozwoli osiągnąć trwały efekt utraconych kilogramów i stałej zmiany stylu życia.

Umów się na wizytę

Ewa Sałaszewska-Wycik - ZnanyLekarz.pl

Nowe smaki i intrygujące potrawy

Jestem szczęśliwą żoną i matką, która dba o to, by w rodzinnym domu nie brakowało ciepła i pysznego, ale jednocześnie zdrowego, jedzenia. Lubię zapoznawać domowników z nowymi smakami z różnych zakątków świata. W wolnych chwilach uwielbiam aktywny odpoczynek w otoczeniu natury, szczególnie piesze wędrówki.

Kocham podróżować – staram się regularnie odwiedzać różne miejsca na mapie świata. Poznawanie innych kultur, zwiedzanie niezwykłych miejsc, zarówno pod kątem architektury, jak i natury sprawia, że żyję pełną piersią. Dodatkowo takie odwiedzanie nowych miejsc pozwala mi poznać tamtejsze kulinaria, nowe smaki i intrygujące potrawy, nawet jeśli jest to danie ze smażonej szarańczy!

Natomiast miejsce jednocześnie bliskie mojemu sercu i bliskie na mapie to moja działka, która pozwala mi na chwilę wytchnienia od codziennego biegu. Obserwowanie, jak wspaniale rosną truskawki albo rzodkiewki hodowane od nasionka, wieczorny relaks przed kominkiem z lampką dobrego wina – to momenty, które sprawiają, że jest mi po prostu dobrze na tym świecie.

© Copyright 2023 Przystanek Zdrowie | Powered by: Socialground.eu